V roku 2012 zadržali colníci v EÚ falšovaný tovar za 1 miliardu eur

05.08.2013 Celý región

Brusel (TASR) - Európska komisia (EK) v dnes predloženej výročnej správe o colných opatreniach na presadzovanie práv duševného vlastníctva uviedla, že colné orgány krajín EÚ zadržali vlani takmer 40 miliónov výrobkov, pri ktorých existovalo podozrenie z porušovania práv duševného vlastníctva. 
Aj keď je tento počet menší ako v roku 2011, hodnota zadržaného tovaru je ešte stále vysoká – takmer jedna miliarda eur.
Dnešná správa obsahuje aj štatistické údaje o druhu, pôvode a spôsobe prepravy falšovaných výrobkov, ktoré boli zadržané na vonkajších hraniciach EÚ.
Najväčší podiel zadržaného tovaru predstavovali cigarety (31 percent). Rozličný tovar (fľaše, svietidlá, lepidlá, batérie, pracie prostriedky atď.) bol ďalšou výrazne zastúpenou kategóriou (12 percent), po ktorej nasledovali obalové materiály (10 percent).
V roku 2012 sa 70 percent colných zásahov aj naďalej týkalo poštových a kuriérnych zásielok, pričom 23 percent zadržaného tovaru v poštovom styku boli lieky.
"Colné orgány sú prvou obrannou líniou EÚ v boji proti falšovaným výrobkom, ktoré podkopávajú fungovanie zákonného podnikania. Dnešná správa naznačuje, akú intenzívnu a dôležitú prácu colné orgány v tejto oblasti vykonávajú," uviedol eurokomisár pre dane a colnú úniu, audit a boj proti podvodom Algirdas Šemeta.
Pokiaľ ide o pôvod falšovaného tovaru jeho hlavným zdrojom bola - podobne ako aj v minulých rokoch - Čína. Pri špecifických kategóriách výrobkov sú však najväčšími zdrojmi iné krajiny. Napríklad Maroko v oblasti potravín, Hongkong v oblasti CD/DVD nosičov a iných tabakových výrobkov (najmä elektronických cigariet a ich tekutých náplní) a Bulharsko v oblasti obalových materiálov.
Približne 90 percent všetkých zadržaných výrobkov bolo buď zničených, alebo sa stali predmetom súdneho konania s cieľom určiť povahu porušenia právnych predpisov.
Ochrana práv duševného vlastníctva je základným kameňom hospodárstva EÚ a kľúčovým faktorom jeho ďalšieho rastu v oblastiach, ako sú výskum, inovácia a zamestnanosť.
Colné orgány EÚ zohrávajú kľúčovú úlohu pri zabraňovaní dovozu výrobkov, v prípade ktorých existuje podozrenie z porušovania práva duševného vlastníctva, do EÚ. Komisia od roku 2000 uverejňuje výročnú správu o činnosti colných orgánov v súvislosti s presadzovaním práv duševného vlastníctva.
 

Vyberte región